BARCIENCE (SPANJE)

  05-08-2021

  INTARCON

Betrouwbaar

droogproces

La Bodega de Barcience (onderdeel van Eulogio Ramos, S.A.) is gevestigd in het Spaanse Barcience en richt zich op het zouten en drogen van hammen en varkensschouders. Met bijna 30 jaar ervaring is het een toonaangevende organisatie in deze sector.

 

Vanwege de uitbreiding van haar droogkamers en -kelders én een efficiëntere inrichting van hun bedrijfsprocessen, is La Bodega in contact gekomen met Intarcon. Samen hebben we gezocht naar een passende oplossing voor een koeling op maat voor hun producten.

We hebben een betrouwbare installatie nodig: La Bodega is voor 100% afhankelijk van een correcte werking van ammoliet.

Autonome koelmachines

De koelinstallatie van La Bodega de Barcience bestond uit autonome drogers met gefluoreerde koudemiddelen en propyleenglycol. Ook de werkruimten, procesruimten, voorraadkamers en gangen werden gekoeld met een systeem dat gebruik maakte van gefluoreerde koelgassen.
 
Om het aantal ‘kunstmatige’ kelders te vergroten, moest het probleem met stroomtoevoer worden opgelost. Maar niet alleen dat, het bleek ook dat de huidige machines bij een buitentemperatuur van 37°C of hoger, stopten met het koelen van de ruimtes.
 
De drie grote vragen vanuit La Bodega waren dan ook:
  1. Hoe verhelpen we storingen in het koelsysteem?
  2. Hoe reduceren we het energieverbruik?
  3. Hoe passen we nieuwe koudemiddelen toe?

Oplossingsgerichte aanpak

Om deze vragen te beantwoorden, hebben we als eerste gekeken naar de betrouwbaarheid van de machines. In samenwerking met de Procesmanager van Eulogio Ramos en Fricaman hebben we de koelbehoeften, conserveringscriteria, productrotatie, kamerbelastingen, en werktemperaturen in kaart gebracht.

Om deze vragen te beantwoorden, hebben we als eerste gekeken naar de betrouwbaarheid van de machines.

Nadat alle variabelen waren onderzocht en we alle informatie helder voor ogen hadden, hebben we -in samenwerking met Fricaman- de oplossingen gepresenteerd.
 
Organisaties als La Bodega hebben een betrouwbare werking nodig, zonder risico voor de gezondheid of continuïteit van de productie. Ammoliet biedt die werking: het is betrouwbaar, veilig, kent een lage belasting (ongeveer 70 g x Kw), het is een natuurlijk koudemiddel en bovendien zit dit alles verpakt in een compact systeem.

De ideale partner

Ammoliet is dankzij de constructieve eigenschappen, de ideale partner voor La Bodega de Barcience.

 

  • Permanent magneetelektromotor met frequentieomvormer;
  • EC-ventilatoren in condensatie- en oliekoeling;
  • Enkeltraps olieafscheider;
  • Elektronische uitbreiding;
  • Gemakkelijk geplaatste componenten in het distributiekanaal;
  • Roestvrijstalen circuits met PED;
  • Open beheer en toezichtcontrole, buitenlocatie, elimineren machinekamer en de montage- en onderhoudskosten.

 

Na de keuze voor ammoliet, werd de benodigde stroomtoevoer geïnstalleerd. Hiervoor hebben we samengewerkt met de installateur en is het pand van La Bodega geanalyseerd. Hierna kon er een keuze gemaakt worden tussen 250 kW (snelle oplossing en een goede zomer) of 600 kW (definitieve oplossing, maar langere installatieperiode).

 

Hoewel de tweede mogelijkheid (600 kW) de meest energiezuinige oplossing was, bleek deze niet haalbaar. Enerzijds vanwege de investeringskosten, maar anderzijds ook omdat La Bodega het zich niet kon veroorloven nog een zomer tegen koelproblemen aan te lopen.

Deel dit project

             

Bekijk ook

deze projecten