14-01-2022

   AD VAN GEEL (PROJECTLEIDER)

Wat betekent de koudeketen?

De koudeketen is tegenwoordig van levensbelang. Als u naar uw dagelijkse consumptie van voedingsproducten kijkt, ziet u dat de meeste ervan bederfelijk zijn (vlees, vis, fruit, groenten, enz.), waardoor het essentieel is om hun veiligheid te garanderen en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.
 
We weten dat het essentieel is om de bewaar- en koeltemperatuur van voedselproducten binnen redelijke grenzen te houden en/of te beheersen om de veiligheid van voedselproducten te garanderen. Volgens het cold chain-concept is deze veiligheid alleen volledig gegarandeerd als die temperatuurbeheersing wordt gehandhaafd tijdens elke fase van het voedingsproduct, van het ophalen van grondstoffen tot consumptie van het voedingsproduct door de eindconsument.

Waarom is het zo belangrijk?

De koudeketen van een voedingsproduct wordt geacht te zijn gerespecteerd wanneer het is onderworpen aan een constante temperatuurregeling gedurende het hele proces dat plaatsvindt vanaf de productie van het voedingsproduct tot aan de consumptie ervan. Er moet ook voor worden gezorgd dat de temperatuur binnen een bepaald bereik wordt gehouden (waardoor significante schommelingen worden voorkomen), die specifiek zijn voor elk type voedingsproduct.

 

Dit proces noemen we een “keten”, omdat het eigenlijk uit meerdere onderling samenhangende processen bestaat: inzameling van grondstoffen, transport van grondstoffen, opslag, verwerking, verpakken en verpakken, opslag, distributie, opslag op het verkooppunt, transport naar het punt van consumptie en opslag op het punt van consumptie.

 

De koudeketen moet worden gerespecteerd voor alle grondstoffen en voedingsproducten waarvan de stabiliteit bij omgevingstemperatuur kan worden aangetast. Als zodanig verlengen we niet alleen de stabiliteit, maar verlengen we ook de levensduur, waardoor de voedings- en organoleptische eigenschappen behouden blijven, evenals de veiligheid van het product voor menselijke consumptie.

Dit proces noemen we een 'keten', omdat het in feite uit meerdere onderling samenhangende processen bestaat.

Deze emissiereductie van 2014 tot 2019, geschat op 44 MtCO2eq, is grotendeels te danken aan de vooruitgang in de koelsector (62%), zowel door de introductie van HFO’s als natuurlijke koelmiddelen. Soortgelijke reducties worden de komende jaren verwacht in de airconditioningsector en in de mobiele koeling, waar de op handen zijnde herziening van de FGA-regelgeving nieuwe maatregelen zal introduceren.

 

Tegenwoordig zijn de belangrijkste natuurlijke koelmiddelen die in de sector worden gebruikt ammoniak, kooldioxide en koolwaterstoffen zoals propaan of isobutaan. Andere natuurlijke koudemiddelen, zoals propyleen of ethaan, hebben een meer marginaal gebruik.

Gevolgen wanneer de ketting is gebroken

Wanneer u een diepvriesproduct (temperatuur > -18°C) ontdooit, zelfs gedeeltelijk voor een korte tijd (enkele minuten), zal de microbiële activiteit in meer of mindere mate hervatten. Als je de temperatuur weer verlaagt en opnieuw invriest, stopt deze activiteit, maar zal er een groter aantal micro-organismen zijn dan voorheen en zal het voedingsproduct een zekere mate van bederf vertonen die min of meer merkbaar zal zijn. Het doorbreken van de koudeketen heeft de volgende gevolgen:

  • Risico op vergiftiging;
  • Verminderde bewaartijd;
  • Kwaliteitsverlies: verschijnen van bacteriën, voedingsverlies, slechte geuren, etc.

 

Daarom is het erg belangrijk om koelkasten op een geschikte temperatuur te houden die zo constant mogelijk is. Op dit punt moet worden opgemerkt dat elk ontdooid voedselproduct niet opnieuw mag worden ingevroren, tenzij het is verwerkt en gekookt bij temperaturen boven 70°C.

Hoe weet je wanneer de ketting is onderbroken?

Weten of de koelketen van een voedingsproduct is verbroken of niet, kan voor de eindconsument ingewikkeld zijn, aangezien er geen signalen zijn die daarop wijzen. In het geval van diepvriesproducten zijn er enkele aanwijzingen dat het product op een gegeven moment niet op de juiste temperatuur is gehouden.

 

  • Vorstvorming: wanneer je de temperatuur van een bevroren product verhoogt, geeft het een deel van zijn inhoud als water af aan zijn directe omgeving. Door het opnieuw in te vriezen, zal dit water bevriezen, hetzij op het voedingsproduct zelf, hetzij in de verpakking. Het kan zelfs het voedingsproduct samendrukken en blokken vormen.
  • Staat van de verpakking: als u bij producten verpakt in kartonnen dozen een verpakking vindt die te zacht is, zou dat argwaan moeten wekken.
  • Ontdooitijd: Als de ontdooitijd erg kort is, kan dit erop wijzen dat het voedingsmiddel niet op de juiste temperatuur (< -18°C) is bewaard.

Koude ketting onderhouden en garanderen

Om de koudeketen in stand te houden en te garanderen, is het noodzakelijk om:

  • Verpak de voedingsproducten hermetisch;
  • Bewaar voedselproducten in specifieke koelcellen;
  • Bewaar voedingsmiddelen op een temperatuur < -18°C in alle processen;
  • Gebruik gespecialiseerd vervoer;
  • Meet en regel de temperatuur in de hele keten;
  • Ook adviseren wij om de koelinstallatie te voorzien van een monitoring- en regelsysteem, zoals Kiconex.

 

In het ideale geval zal het systeem een voorspellende onderhoudsfunctie hebben die op het koelsysteem kan inwerken. Als zodanig kan het de verslechtering of breuk van een apparaat detecteren voordat het zich voordoet. Dit alles zorgt ervoor dat de voedselveiligheid praktisch 100% gegarandeerd is.

Deel dit verhaal

             

Lees ook

deze verhalen